نکات نگهداری از فن لپ تاپ
عمده فن
لپتاپها بهعنوان ابزارهای کارآمد و پرکاربرد در دنیای امروز، نقش مهمی در زندگی روزمره ما ایفا میکنند.
از انجام وظایف کاری گرفته تا سرگرمی و ارتباطات، این دستگاهها همواره در دسترس ما هستند.
نکات نگهداری از لپ تاپ نه تنها به حفظ عملکرد بهتر آن کمک میکند، بلکه میتواند هزینههای تعمیر و نگهداری را نیز کاهش دهد. در ادامه، با بررسی چند نکته کلیدی برای مراقبت از لپتاپ، شما را راهنمایی خواهیم کرد تا بتوانید از دستگاه خود بهترین استفاده را ببرید.
لپ تاپها امروزه در موارد مختلفی از جمله انجام کارهای حرفهای و بازیهای سنگین مورد استفاده قرار میگیرند و حضور و نقش آنها در زندگی افراد غیر قابل انکار است. این دستگاهها نیز مانند تمامی دستگاههای دیگر پس از مدتی استفاده نیازمند مراقبت و نگهداری صحیح هستند و به منظور افزایش عمر و بهبود عملکرد آنها انجام یکسری اقدامات ضرورت ضروری میباشد.
یکی از مهمترین قسمتهای یک لپ تاپ، فن آن است که وظیفه خنک کردن سیستم را برعهده دارد و در صورت بروز هرگونه مشکلی در آن، گرمای بیش از حد ایجاد شده هنگام کار با لپ تاپ میتواند به قطعات داخلی آسیب رسانده و احتمال خرابی کامل آن را افزایش دهد.
به منظور نگهداری موثر از لپ تاپ به چه نکاتی باید توجه داشته باشیم؟
به منظور نگهداری موثر از لپ تاپ و فن آن که اهمیت بسیار زیادی در کارایی سیستم دارد، لازم است به نکات زیر توجه داشته باشید:
استفاده از لپ تاپ بر روی سطوح صاف و سخت
نکات نگهداری از فن لپ تاپ
برای ورود و خروج جریان هوا، دریچههایی در زیر یا کنار لپ تاپ تعبیه شده است که در صورت مسدود شدن آنها هنگام قرارگیری بر روی سطوح نرمی مانند پتو یا فرش، عملکرد فن دچار مشکل شده و دمای سیستم افزایش مییابد. به منظور جلوگیری از بروز این مشکل، توصیه میکنیم از میز لپ تاپ یا استند خنککننده استفاده کنید و هنگام قرار دادن آن روی مبل یا تخت، یک تخته یا کتاب ضخیم زیر آن قرار دهید که با سطح نرم فاصله داشته باشد.
تمیز نگه داشتن فن لپ تاپ
گرد و غبار انباشته شده در فن یا دریچههای هوای لپ تاپ، یکی دیگر از مشکلات مهمی است که از جریان هوا جلوگیری میکند و موجب گرم شدن بیش از حد لپ تاپ میشود. به منظور جلوگیری از بروز این مشکل، بهتر است هر چند ماه یکبار پس از خاموش کردن لپ تاپ و جدا کردن باتری آن، از اسپری هوای فشرده برای از بین بردن گرد و غبار استفاده کنید. علاوه بر این، در صورت داشتن مهارت فنی لازم میتوانید قاب پشت لپ تاپ را باز کرده و بدون آسیب رساندن به کابلهای داخلی، فن را با یک برس کوچک تمیز کنید.
استفاده از پایه خنککننده یا کول پد
یکی از موثرترین راهها برای کاهش دمای قطعات داخلی لپ تاپ و افزایش عمر فن، استفاده از پایه خنککننده است که به دلیل داشتن فنهای اضافی، جریان هوا را بهبود بخشیده و موجب کاهش گرمای لپ تاپ میشوند. این تجهیزات هنگام استفاده از لپ تاپ برای انجام پردازشهای سنگین شدیدا توصیه میشوند.
استفاده از نرمافزار برای تنظیم سرعت فن
در مواردی که سرعت فن لپ تاپ کمتر از میزان مورد نیاز است و یا فن لپ تاپ به درستی کار نمیکند، با استفاده از یکسری نرم افزارهای تنظیم سرعت فن، میتوان مشکلات بوجود آمده را برطرف کرد. از جمله بهترین نرم افزارهای کنترل فن لپ تاپ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
SpeedFan که به منظور تنظیم سرعت فن و مانیتورینگ دمای پردازنده مورد استفاده قرار میگیرد.
HWMonitor که به منظور مشاهده وضعیت فن و عملکرد دما کاربرد دارد.
و MSI Afterburner که به منظور انجام یکسری تنظیمات دقیق مورد استفاد قرار میگیرد و برای لپ تاپهای گیمینگ مناسب است.
جلوگیری از روشن ماندن طولانی مدت لپ تاپ
استفاده دائمی از لپ تاپ موجب افزایش دمای قطعات و کاهش عمر آنها میشود. توصیه میکنیم به منظور پایین آمدن دمای قطعات، هر چند ساعت یک بار لپ تاپ را برای مدتی حدود 15 الی 20 دقیقه خاموش کنید. علاوه بر این، در صورت عدم نیاز به استفاده از آن برای مدتی، لپ تاپ را روی حالت Sleep قرار دهید.
نکات نگهداری از فن لپ تاپ
بستن نرم افزارهای اضافی روی لپ تاپ
با کارکرد هرچه بیشتر پردازنده و کارت گرافیک، حرارت بیشتری تولید میشود و فن برای از بین بردن آن باید با سرعت بیشتری کار کند. به منظور مدیریت برنامههای در حال اجرا در پس زمینه، انجام کارهای زیر توصیه میشود:
باز کردن Task Manager و بستن برنامههای غیرضروری
استفاده از نرم افزارهای سبکتر
غیر فعال کردن برنامههای استارت آپ غیر ضروری
جلوگیری کردن از خرابی فن لپ تاپ
خراب شدن یا شکستن پرههای فن یکی از رایجترین مشکلات لپ تاپ است که با علائمی مانند شنیدن صدای غیر عادی، داغ شدن بیش از حد دستگاه و کند شدن سرعت پردازش مشخص میشود. این مشکل که موجب افزایش دمای پردازنده و کارت گرافیک میشود و دستگاه را دچار مشکلات بسیار جدی میکند، با تمیز کاری منظم فن قابل پیشگیری و با مراجعه به یک تعمیر کار متخصص قابل حل است.